Автор: Стефан Антонов, Гласове Следвайте ни в ТелеграмБрутният вътрешен продукт за

...
Автор: Стефан Антонов, Гласове Следвайте ни в ТелеграмБрутният вътрешен продукт за
Коментари Харесай

Дефицитът в бюджета на Асен Василев се оказа незаконен

Автор: Стефан Антонов, " Гласове " Следвайте ни в Телеграм

Брутният вътрешен артикул за предходната година се оказа 183.7 млрд.лв., сочат предварителните оценки на Националния статистически институт (НСИ). Икономическият напредък пък е 1.8% по отношение на 2022 година Стойността е близка до консервативните прогнози и е с осем милиарда лв. по-малка от това, което Асен Василев повтаря към този момент съвсем година. Оказва се също, че регистрираният бюджетен недостиг от 5.6 млрд.лв. надвишава прага за допустимост в Закона за обществените финанси, който е закрепен на 3% по отношение на брутния вътрешен артикул. Превишението е минимално и е единствено по националната методика за премерване, не и по европейската, която е от голяма важност за въвеждането на еврото. 

Но е реалност и би трябвало да се приема съществено по няколко аргументи, най-много, тъй като компрометира прогнозата за напредък през тази година, а оттова и упованието за доходи в тазгодишния бюджет. В трета година бюджети на Асен Василев дефицитът от ръба на трипроцентовото ограничаване, към този момент мина оттатък него и „ Продължаваме промяната “ виждат в това нещо обикновено, вместо алена лампа. Освен това, бюджетният резултат надалеч не е резултат от изваждането на разноските от приходите, какъвто би трябвало да бъде. След толкоз доста дейности, манипулиращи крайната големина, измежду които бавене на Данък добавена стойност, бавене на заплащания към снабдители, изтегляне на изключителни дивиденти и евакуиране на фондове, резултатът не отразява това, което отразяваше през 2022 година. Самото му деформиране аргументи усложнения на частния бранш и назад. Ако го нямаше него, през днешния ден дефицитът би бил най-малко четири милиарда лв. по-голям, което в условен проект прави пет % по отношение на Брутният вътрешен продукт както по националната, по този начин и по европейската методика.

Валидира се като верен консервативният метод на финансовото министерство да възнамерява доходи, които може да извърши и да залага разноските на страната в бюджетите съгласно тях. Резултатът разобличава като нездравословен метода на Асен Василев да си съчинява комфортни прогнози. 

От предходната пролет до момента може да се намерят няколко изявления на Василев, във които подлага на критика консервативното прогнозиране на стопанската система и приходите като източник на запас за порочните разходи в края на всяка година. Е, 2023 година също завърши с рекордни разходи през декември, само че се оказа, че за тяхното реализиране не е имало доходи. Колкото и да преструктурира Национална агенция за приходите, колкото и да ги слива с митниците, Асен Василев не може да ги трансформира в печатници за пари. 

Да, в случай че Брутният вътрешен продукт беше в действителност, колкото Василев предвиждаше, щеше да има още 2-3 милиарда лв. доходи в бюджета. Но не е, и парите също ги няма. На Асен Василев би трябвало да се държи сметка по тази причина, че бюджетът завършва над прага от три %. Миналия юни той прокара бюджет, който размени настоящия от 2022 година отново негов бюджет, който пък бе актуализация на отново негов бюджет от февруари 2022 година и размени негов от септември 2021 година. 

Хроничната податливост да се харчат изчезнали пари е персонален патент на Василев и го докара до неуспех, оттатък който вредността му не може повече да се крие. Не той, Владислав Горанов се майтапеше, че в случай че в Закона се запише, че финансовият министър би трябвало да е крокодил, той няма по какъв начин да стане подобен. Но в случай че имаме елементарна норма, ограничаваща прахосничеството и лимитите ѝ се тестват всяка година, това не може да е здравословно ръководство на обществените финанси.

 


 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР